Any Ramon Casas | Ramon Casas, il·lustrador de la modernitat
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
22711
post-template-default,single,single-post,postid-22711,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ramon Casas, il·lustrador de la modernitat

Any-Casas-MOSTRA-Museu-Abello

Ramon Casas, il·lustrador de la modernitat
Vestíbul del Museu Abelló de Mollet del Vallès
Del 18 de maig al 18 de setembre 
Organitza: Museu Abelló
Entrada lliure.

La mostra presenta el cartell dePèl & Ploma i el fons de revistes que es conserva al centre de documentació de la Fundació Municipal Joan Abelló.

Coincidint amb l’Any Ramon Casas i gràcies al gran fons hemerogràfic que es conserva al Museu Abelló, podem presentar aquestes joies del museu; joies que ens vénen lliurades en format paper, i que són capaços de traslladar-nos com a espectadors a principi del segle XX a la Belle Époque.

En l’àmbit del modernisme la creació de revistes a Catalunya va ser molt important pel desenvolupament del mateix art; això va suposar la col·laboració i participació d’escriptors, intel·lectuals i pintors de l’època, i és aquí on podem destacar la figura de Casas, artista clau per entendre el modernisme a Catalunya.

Ramon Casas va ser l’artista que va il·lustrar la modernitat; fent arribar aquest nou art a tothom a través del paper, a través dels magazins. Començà l’any 1899 amb la publicació de la revista Els Quatre Gats, creada per iniciativa de Pere Romeu. Posteriorment vingué Pèl & Ploma (1899 – 1903) fundada juntament amb Miquel Utrillo i on Casas serà el principal il·lustrador de la publicació. Pèl & Ploma es convertí en una de les revistes més representatives del modernisme català, transformant-se en referent cultural i publicació propulsora de l’art modern a Catalunya. Finalment i després de gairebé quatre anys finalitzà l’activitat, i és aquí quan trobem el naixement de la revista Forma (1904 – 1907) també de les mans de Casas i Utrillo. Aquestes publicacions serviren a Ramon Casas per a mostrar el seu vessant com a il·lustrador i dibuixant, que compaginà juntament amb la pintura i el cartellisme, tal com podem observar en el cartell aquí present de la revista Pèl & Ploma. Alhora també era un medi de difusió de la seva obra, idees i sobretot d’aquest nou art, portat directament des de París cap a Barcelona i que trencava amb tots els esquemes vists fins ara. A Catalunya va tenir tal protagonisme que podem parlar del Modernisme Català, estil paral·lel a l’Art Nouveau a França, Modern Style al Regne Unit o Sezessionsstil a Àustria.

QUATRE GATS. 1899. Barcelona

Setmanari artístic i literari que es va publicar de febrer a maig de 1899, del qual es varen publicar 15 números. Va ser l’antecedent immediat dePèl & Ploma. La iniciativa de la revista fou de Pere Romeu, Ramon Casas s’encarregà de la part artística i Miquel Utrillo de la redacció.

La publicació s’imprimia a dos colors fins al número set, que va passar a imprimir-se en blanc i negre per qüestions econòmiques. Els textos i les il·lustracions estaven fetes per escriptors i artistes significatius del modernisme català, per la qual cosa es va convertir en un important referent del moviment artístic. A cada número, en la primera pàgina es presentava un dibuix original realitzat per algun d’aquests artistes renovadors de l’època, com per exemple Ramon Casas en el cas que ens ocupa. El format i l’estil d’il·lustracions, realista i sintèti,c es deu a la influència de les publicacions parisenques com a Gil Blas.