Any Ramon Casas | Ramon Casas en família
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
22570
post-template-default,single,single-post,postid-22570,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ramon Casas en família

any-casas-expo-ramon-casas-en-familia

Ramon Casas en família
Fundació Rocamora
Del 3/11/2016 al 28/12/2016
Comissariat: Eduard Rocamora i Josep Casamartina
Organització i producció: Fundació Rocamora

Horaris exposició “Ramon Casas en família”: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h.
Visites comentades organitzades per Cases Singulars. Dates, horaris i reserves aquí.

El pintor Ramon Casas Carbó (Barcelona, 1866 – 1932) era fill d’una acabalada família d’empresaris, naviliers per part del pare i tèxtils per part de la mare. A casa seva no es van oposar que volgués dedicar-se a l’art en comptes de seguir en els negocis familiars. Des de molt jove va mostrar el seu talent i, aviat, es va convertir en un dels artistes més rellevants del Modernisme català. Va tenir dues germanes, la Montserrat i l’Elisa, i van ser sovint models d’alguns quadres memorables, en retrats esplèndids o en celebracions i escenes quotidianes de la vida burgesa barcelonina. Montserrat es va casar amb Eduardo José Nieto Algora, i Elisa amb Josep Codina i Prat. Els Nieto Casas només van tenir una noia, la Catalina, i els Codina Casas van tenir tres fills, Glòria, Elisa i Santiago. Catalina Nieto Casas, nomenada pel rei Alfons XIII, marquesa de Villamizar, es va casar amb Antonio Rocamora Vidal, germà del col·leccionista, mecenes i també pintor Manuel Rocamora, fundador del desaparegut Museu Tèxtil del carrer de Montcada i, a títol pòstum, de la Fundación Cultural Privada Rocamora. Tant els Nieto com els Codina van compartir durant dècades el monestir de Sant Benet de Bages i la fàbrica tèxtil que hi havia al costat, també propietat de la família.

Quan Ramon Casas va conèixer Júlia Peraire, una noia jove d’origen molt humil, se’n va enamorar i va decidir viure-hi de forma oberta una relació sentimental, al marge de les convencions socials de l’època. No cal dir que això va desagradar a la bona societat barcelonina i la família Casas Carbó, que n’era part, va ser receptiva d’aquest recel. No obstant això, el pintor va mantenir l’amistat i la cordialitat amb uns i altres i van continuar sent models dels seus quadres. Segurament és el pintor català que ha fet més retrats de la seva pròpia família. Germanes, cunyats, nebots, renebots, consorts…, formen un mosaic enorme, variat i, sovint, exultant en la iconografia de l’artista.

D’altra banda, Manuel Rocamora, que també vivia al marge de les convencions, va mantenir una bona amistat amb Ramon Casas i la seva companya. Va col·leccionar la majoria de publicacions del pintor, com també dibuixos, entre els quals hi ha obres excepcionals, i objectes, com ara la paleta i el retrat de l’actor i director teatral italià Alfredo Sainati –traductor de L’alegria que passa de Santiago Rusiñol– que Júlia, ja de vídua, li va regalar quan ell la va ajudar a fixar una sèrie de dibuixos al carbó per tal que no es degradessin.

L’exposició Ramon Casas en família està dedicada, sobretot, a la branca dels Nieto Rocamora, amb una part dedicada a Ramon Casas, que inclou autoretrats de petit format –alguns mai exposats–, i una altra a Manuel Rocamora. I per fer companyia a la Montserrat, inclou un retrat d’Elisa vestida dol –arran de la mort del seu marit–, en un dibuix preparatori pel quadre que va ser exposat als salons de la Secessió Vienesa l’any 1904. Al costat de les dues germanes Casas, hi ha la presència tangencial, obligada i merescuda de Júlia Peraire, amb un dels cartells emblemàtics dibuixats pel seu marit que marcarien època.

 

 

Recull de premsa

“Casas, Colom i el mòbil de Picasso”, El Periódico, 7/11/2016

“Casas en la intimitat”, El Punt Avui, 6/11/2016