Any Ramon Casas | Ramon Casas als Museus del Penedès
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
22275
post-template-default,single,single-post,postid-22275,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ramon Casas als Museus del Penedès

Ruta Ramon Casas als Museus del Penedès
Museus del Penedès
Coordina: Jordi Medina (Institut d’Estudis Penedesencs)

Els Museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas amb 52 obres. L’itinerari visualitza i posa en valor les obres de l’artista català en sis museus.

El llegat de Ramon Casas al Penedès es fa més visible gràcies a la iniciativa conjunta de sis museus de les tres comarques d’elaborar un itinerari conjunt, que permet vincular les diferents col·leccions amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’artista. En la campanya intervenen la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú), el Museu del Cau Ferrat (Sitges), el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya – Vinseum (Vilafranca del Penedès), el Museu Deu (El Vendrell), el Museu de Maricel (Sitges) i el Museu Vil·la Pau Casals (El Vendrell). També s’hi ha sumat l’Ajuntament de Torredembarra, municipi que conserva una forta presència de la família Casas.

La Ruta Ramon Casas als Museus del Penedès és una iniciativa rellevant, principalment, per dos motius: d’una banda, perquè permet unificar un itinerari entorn 52 obres de l’artista exposada en sis museus. I d’una altra, perquè suposa una línia de treball conjunt dels sis museus d’art de les tres comarques del Penedès entorn a un projecte d’abast nacional però amb accentuada presència territorial.

L’itinerari consisteix en l’elaboració d’un circuit únic, degudament assenyalat, a partir de les obres que exposen en les seves col·leccions els sis museus participants en la iniciativa. En total, es tracta de 52 peces, dividides de la següent manera: Cau Ferrat, 22; Vil·la Pau Casals, 19; Víctor Balaguer, 5; Maricel, 4; Deu, 1; i Vinseum, 1. En la majoria de casos es tracta d’olis, però en altres són dibuixos. També hi ha ceràmiques i cartells.

Les obres exposades formen part dels fons dels respectius museus i estan integrades en diferents col·leccions. La iniciativa d’articular una ruta conjunta en els sis museus ha estat paral·lela a altres que alguns del centres han programat en els seus respectius calendaris. Paral·lelament, la iniciativa incorpora l’Ajuntament de Torredembarra, que acumula un llegat significatiu de Ramon Casas i la seva família, gràcies la vinculació directa que van tenir amb el municipi.

Els museus  participants:

Museu Vil·la Pau Casals (Sant Salvador, El Vendrell)
L’exposició Ramon Casas a les col·leccions del Museu Pau Casals mostra l’obra d’aquest artista a la col·lecció d’art de Pau Casals. En total la formen 18 obres, tres olis i 15 dibuixos al carbó, que Pau Casals va adquirir entre els anys vint i trenta, destinades a decorar la casa de Sant Salvador. És de destacar el Retrat de Júlia Fons, un oli de 188 x 79 cm de principis de segle i una de les peces més valuoses de la col·lecció.

Museu Deu (El Vendrell)
El Museu Deu del Vendrell acull en la seva exposició permanent una obra atribuïda a Ramon Casas, Figures en el port, probablement datada pels volts de 1894. Aquesta pintura fou adquirida pel col·leccionista Antoni Deu Font, qui va dedicar tota una vida a l’art. Antoni Deu féu la donació de tota la seva col·lecció l’any 1991 a l’Ajuntament de la vila i quatre anys després es va inaugurar el museu.

Museu del Cau Ferrat (Sitges)
El Museu del Cau Ferrat, que Ramon Casas va freqüentar els anys del Modernisme a Sitges,  conté quinze olis  i una vuitantena de dibuixos de l’artista, realitzats entre 1883 i 1926. Casas els va donar a Santiago Rusiñol, el seu gran amic. Destaquen el Ball al Moulin de la Galette (1891), tres nus femenins (1894), les vinyetes de L’Auca del senyor Esteve (1907) i tres retrats de Santiago Rusiñol (1893, 1904 i 1926).

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya – Vinseum (Vilafranca del Penedès)
El Retrat de dona és l’única obra de Ramon Casas que guarda Vinseum. El dibuix, que pertany al llegat del Dr. Fortuny, prové de la serie d’originals de l’artista que la revista Pèl i Ploma regalava als subscriptors per incentivar-ne la seva venda. Crida l’atenció el treball delicat del rostre i el barret, úniques zones on hi aplica la tècnica del pastel.

Museu de Maricel (Sitges)
Vinculat a la història del conjunt artístic de Maricel per la seva amistat amb el col·leccionista i industrial nordamericà Charles Deering, el Museu de Maricel mostra tres obres de Ramon Casas. Són el plafó de 25 rajoles de ceràmica titulades Els adelantos del segle XX (1901-1902), el Retrat de Lola Vidal (1911, dipòsit del MNAC) i el Retrat de Charles Deering (1914).

Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú)
La Biblioteca Museu Balaguer custodia cinc obres de Ramon Casas. Una d’elles, La Vídua, va ser donada pel mateix pintor al fundador de la institució, Don Víctor Balaguer, després d’haver-la exposat a la Sala Parés. Cal destacar la magnífica vista de Montmartre, amb el Moulin de la Galette al fons, clar exponent de l’etapa parisina de l’artista.

Ruta Ramon Casas a Torredembarra (Torredembarra)
Els Casas torrencs eren mariners reconvertits en comerciants i terratinents. Joan Casas –l’avi– va embarcar cap a Nova Orleans. De retorn, es va posar a viure al carrer Nou –avui d’Antoni Roig. Dos dels seus fills, Joaquim –tiet del pintor– i Ramon –el pare–, van tornar a Amèrica, a Cuba. Instal·lats després a Barcelona, els germans Casas i els seus fills van continuar venint a la casa pairal. Un jove Ramon Casas dibuixa el contorn de la vila, amb el Castell dels Icart en primer terme. L’indià Antoni Roig va llegar en el seu testament una gran quantitat de diners per bastir un Patronat escolar. En nomena marmessor el pare del pintor i deixa les joies familiars a la seva germana Montserrat.
Dissabte 9 de juliol de 2016: Inauguració de la Ruta Casas a Torredembarra

Itinerari de Ramon Casas als Museus de Sitges (Museu del Cau Ferrat i Museu de Maricel):
Tots els dimecres dels mesos de juliol, agost i setembre (excepte el 24 d’agost). Visites en català (12h), castellà (13h) i anglès (11h). Preu: 10€.

Més informació

 

Recull de premsa

“Museus del Penedès elaboren una ruta per l’obra de Ramon Casas”, Nació Digital, 05/07/2016

Vídeo: “Una ruta per museus del Penedès difon 52 obres de Ramon Casas”, RTV El Vendrell, 04/07/2016

“Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas”, Eix Diari, 03/07/2016

“Els museus del Penedès elaboren una ruta de Ramon Casas amb 52 obres”, Bonart, 02/07/2016

Sis museus del gran Penedès s’uneixen per fer una ruta que llueixi les obres de Ramon Casas”, La Vanguardia, 01/07/2016 (català) 

Seis museos del gran Penedès crean una ruta para poner en valor las obras de Ramon Casas”, La Vanguardia, 01/07/2016 (castellà) 

Sis museus del gran Penedès s’uneixen per fer una ruta que llueixi les obres de Ramon Casas”, CCMA (324), 01/07/2016

Sis museus del gran Penedès s’uneixen per fer una ruta que llueixi les obres de Ramon Casas”, Vilaweb, 01/07/2016

“Sis museus del gran Penedès s’uneixen per fer una ruta que llueixi les obres de Ramon Casas”, Aldia.cat (editat per Europa Press), 01/07/2016

Els Museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas amb 52 obres”, Museus de Sitges, 01/07/2016

“El Penedès presume de todas las obras que atesora de Ramon Casas”, Diari de Tarragona, 01/07/2016

“Sis museus del Penedès s’uneixen per fer una ruta sobre Ramon Casas”, Infocamp.cat Baix Penedès Diari, 01/07/2016

“Els museus del Penedès s’uneixen per elaborar una ruta conjunta de Ramon Casas amb més de 50 obres”, El Cargol, 01/07/2016

“L’obra de Ramon Casas als Museus del Penedès”, jordimedina.cat, 16/03/2016