Any Ramon Casas | Ramon Casas a Torredembarra
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
22740
post-template-default,single,single-post,postid-22740,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ramon Casas a Torredembarra

Any-Ramon-Casas-Expo-Torredembarra-panells

Exposició “Ramon Casas a Torredembarra”
Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra
De juliol a desembre de 2016
Organització i producció: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembrarra
Més informació

La Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà, fins a finals de desembre, l’exposició “Ramon Casas a Torredembarra”, amb motiu de la participació de Torredembarra als actes de celebració de l’Any Casas.

L’exposició s’ha instal·lat als aparadors principals de la Biblioteca permetent que, fins i tot estant tancada la biblioteca, es pugui veure l’exposició. Amb textos de Josep Bargalló Valls, i editada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, la mostra s’ha estructurat en 8 apartats:

• Ramon Casas a Torredembarra: pintor, cartellista, dissenyador, un dels màxims exponents del modernisme català. Fill i nét d’indians de Torredembarra, va tenir una relació molt estreta amb la vila, especialment durant la infantesa i joventut.

• De mariners a indians: els Casas eren mariners que vivien a la Torre, com altres famílies, van anar a fer negoci a Amèrica.

• La casa pairal: els Casas van aixecar al carrer Nou una casa indiana típica, discreta per fora, rica per dins.

• Les terres: el pare i l’oncle de Casas, en tornar de fer les amèriques, compren terrenys a la vila amb horts i sínies.

• Aprenent de pintor: Casas estiuejava a la Torre i són testimoni els dibuixos del castell i de la platja, fets als 15 anys.

• El tàndem: el famós quadre, icona del modernisme català, retrata Ramon Casas i el seu gran amic Pere Romeu (també fill i nét d’indians torrencs) fundador del famós cafè Els Quatre gats, a Barcelona.

• El Patronat Antoni Roig: Casas fou el marmessor del testament d’Antoni Roig.

• Ruta Casas a Torredembarra: horts dels Casas, castell dels Icart (Casas va retratar dos dels torrencs il·lustres de Pere Romeu i Joan Mañé i Flaquer, casa pairal dels Casas, Patronat Antoni Roig).

Amb motiu de l’exposició també trobareu la Biblioteca decorada per a l’ocasió: una escena típica de cafè: taula, dues cadires, una ampolla d’anís i dues copes. Una bicicleta rovellada, una samarreta amb el tàndem i 20 llibres disponibles pel préstec sobre: Ramon Casas, el Modernisme, el cafè Els 4 gats, Picasso, etc.

També es programaran diverses activitats durant la tardor relacionades amb Ramon Casas, que inclouran entre d’altres, conferències, tant per a públic adult com per als escolars de la vila, així com la possibilitat de realitzar la Ruta Casas Torredembarra.

Cal recordar que l’Ajuntament de Torredembarra va presentar el passat 9 de juliol la Ruta Casas a Torredembarra. La presentació de la Ruta es va fer amb una conferència inaugural que va comptar amb les intervencions de Vinyet Panyella, comissària de l’Any Casas; Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV, i Jordi Salvat, periodista. En acabar, es va realitzar la primera visita guiada de la Ruta Casas Torredembarra a càrrec de Josep Bargalló, amb un itinerari que va portar el visitant des del Castell dels Icart fins al Patronat Antoni Roig, passant per la casa pairal dels Casas (al carrer d’Antoni Roig).

La Generalitat de Catalunya ha declarat aquest 2016 com a Any Ramon Casas en commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor modernista. L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, hi col·labora activament amb la voluntat de remarcar els seus lligams amb la vila. Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja al segle XVIII i, a partir d’aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l’avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell.

 

 

Recull de premsa

“Torredembarra homenajea a Ramon Casas”, Diari de Tarragona, 14/07/2016

“Torredembarra se suma a l’Any Casas”, Ara Camp de tarragona, 13/07/2016

“La ruta de Ramon Casas”, Diari de Tarragona, 5/07/2016

“Torredembarra viurà l’Any Ramon Casas”, BaixGaiàDiari.cat,  18/03/2016

“Torredembarra se suma a la celebración del año Ramon Casas con una ruta por el municipio”, Diari Més, 17/03/2016

“L’Any Ramon Casas es viurà també a Torredembarra”, Ajuntament de Torredembarra