Any Ramon Casas | Ramon Casas a Torredembarra
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
23759
post-template-default,single,single-post,postid-23759,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ramon Casas a Torredembarra

Any-Ramon-Casas-Expo-Torredembarra-panells

Exposició “Ramon Casas a Torredembarra”
Biblioteca pública de Tarragona
De l’1 al 23 de febrer de 2017
Organització i producció: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembrarra
Més informació

La Biblioteca de Tarragona acull de l’1 al 23 de febrer l’exposició “Ramon Casas a Torredembarra”, amb textos de Josep Bargalló i realitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra on a través de vuit àmbits es recorrerà la vida del pintor i cartellista, fill i nét d’indians de Torredembarra i un dels màxims exponents del modernisme català. Descobrirem l’entorn més proper de la família Casas i el tàndem amb el seu gran amic en Pere Romeu, també fill i nét d’indians torrencs i fundador del cafè Els Quatre gats, a Barcelona.

La mostra, que ha estat exposada a la Bibloteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra entre juliol i desembre de 2016, s’ha estructurat en 8 apartats:

• Ramon Casas a Torredembarra: pintor, cartellista, dissenyador, un dels màxims exponents del modernisme català. Fill i nét d’indians de Torredembarra, va tenir una relació molt estreta amb la vila, especialment durant la infantesa i joventut.

• De mariners a indians: els Casas eren mariners que vivien a la Torre, com altres famílies, van anar a fer negoci a Amèrica.

• La casa pairal: els Casas van aixecar al carrer Nou una casa indiana típica, discreta per fora, rica per dins.

• Les terres: el pare i l’oncle de Casas, en tornar de fer les amèriques, compren terrenys a la vila amb horts i sínies.

• Aprenent de pintor: Casas estiuejava a la Torre i són testimoni els dibuixos del castell i de la platja, fets als 15 anys.

• El tàndem: el famós quadre, icona del modernisme català, retrata Ramon Casas i el seu gran amic Pere Romeu (també fill i nét d’indians torrencs) fundador del famós cafè Els Quatre gats, a Barcelona.

• El Patronat Antoni Roig: Casas fou el marmessor del testament d’Antoni Roig.

• Ruta Casas a Torredembarra: horts dels Casas, castell dels Icart (Casas va retratar dos dels torrencs il·lustres de Pere Romeu i Joan Mañé i Flaquer, casa pairal dels Casas, Patronat Antoni Roig).

La Generalitat de Catalunya ha declarat l’any 2016 com a Any Ramon Casas en commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor modernista. L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, hi ha col·laborat activament amb la voluntat de remarcar els seus lligams amb la vila. Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja al segle XVIII i, a partir d’aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l’avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell.

 

 

Recull de premsa

“Torredembarra homenajea a Ramon Casas”, Diari de Tarragona, 14/07/2016

“Torredembarra se suma a l’Any Casas”, Ara Camp de tarragona, 13/07/2016

“La ruta de Ramon Casas”, Diari de Tarragona, 5/07/2016

“Torredembarra viurà l’Any Ramon Casas”, BaixGaiàDiari.cat,  18/03/2016

“Torredembarra se suma a la celebración del año Ramon Casas con una ruta por el municipio”, Diari Més, 17/03/2016

“L’Any Ramon Casas es viurà també a Torredembarra”, Ajuntament de Torredembarra

Tags: