Any Ramon Casas | Publicacions i edicions
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
21637
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21637,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Publicacions

Catàleg exposició 'Ramon Casas. La vida moderna'

Ramon Casas. La vida moderna
Text: Gabriel Pinós
Edició: Museu del Modernisme

 

Catàleg de l’exposició ‘Ramon Casas. La vida moderna’ (del 10/03/2016 al 03/07/2016, al Museu del Modernisme de Barcelona).
Un recull de l’extensa obra de Ramon Casas segmentada en 8 blocs temàtics.

Ramon Casas. La modernitat anhelada
Edició: Consorci del Patrimoni de Sitges, Viena Edicions
Textos: Ignasi Domènech, Francesc Quílez, Vinyet Panyella, Eliseu Trenc-Ballester, Nadia Hernàndez i altres.
Data de publicació: Novembre 2016

 

Catàleg de l’exposició ‘Ramon Casas. La modernitat anhelada’ (del 16/11/2016 al 19/02/2017, al Museu de Maricel de Sitges).

Desde el Molino
Autor: Santiago Rusiñol
Dibuixos de Ramon Casas
Edicions i Propostes Culturals Andana

Data de publicació: Febrer 2017

 


Edició facsímil de les cròniques de París de Santiago Rusiñol, il·lustrades per Ramon Casas i publicades a La Vanguardia.
Text traduït al francès per Eliseu Trenc i a l’anglès per Christine Laffargue.

Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen
Autor: Josep Bargalló
Editorial: A Contra Vent
Data de publicació: Setembre 2016

 

Pere Romeu (Torredembarra, 1862-Barcelona, 1908) va ser un personatge omnipresent en la vida pública de la Catalunya modernista. Fill, nét, besnét i rebesnét d’indians, va ser la cara visible d’Els Quatre Gats i el promotor de les primeres exposicions de Picasso, però també va dirigir clubs esportius, va fer de mestre d’esgrima i de fotoperiodista, de concessionari d’automòbils i de pilot de cursa. La seva amistat amb Ramon Casas, nascuda de joves, es va veure immortalitzada en el “Tàndem”, esdevingut icona d’aquell tombant de segle.

Petita història de Ramon Casas
Text: Vinyet Panyella

Il·lustracions: Pilarin Bayés
Data de publicació: Febrer 2017

 

Us presentem la Petita història del pintor Ramon Casas, un dels artistes més representatius del Modernisme i de la pintura catalana fins al primer terç del segle vint. El text és de Vinyet Panyella, comissària de l’Any Casas, historiadora de l’art, escriptora i directora dels Museus de Sitges. La col·lecció Petites històries compta amb més de 300 títols diferents, tots ells il·lustrats per Pilarín Bayés. Gràcies a aquesta col·lecció, els nens i nenes de diverses generacions han pogut conèixer els artistes, tradicions i indrets més destacats del nostre país, de manera divertida i amena.

Edicions en català i castellà.

Lletres i arts. Visions de Ramon Casas
Textos: Marta Pessarodona, Susanna Rafart, Antoni Clapés, Francesc Serés, Mariàngela Vilallonga i Narcís Comadira
Data de publicació: Abril 2018

 

Publicació editada per la Institució de les Lletres Catalanes i Museus de Sitges que recull les xerrades del cicle “Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas” realitzat durant el 2016 i 2017 amb motiu de l’Any Ramon Casas.La selecció de les obres recull diferents etapes i tipologies pictòriques de Ramon Casas, des d’algun dels seus quadres més emblemàtics, com La càrrega, obres d’inici de la seva carrera, com és el cas d’Interior d’un taller després d’una festa, o peces menys conegudes que habitualment no estan exposades com l’Esbós amb dibuix de fantasia. Els autors que han participat en el llibre són Marta Pessarodona, Susanna Rafart, Antoni Clapés, Francesc Serés, Mariàngela Vilallonga i Narcís Comadira.

Edicions

Museus de Sitges: Reedició de les fitxes de Ramon Casas

Reedició de les fitxes corresponents a les obres de Ramon Casas del Museu del Cau Ferrat i del Museu de Maricel (Sitges), i lliurament amb motiu de l’obertura de l’Any Ramon Casas a Sitges, amb la dedicació de La Peça del Mes.

 

La Peça del Mes | Gener 2016 | ‘Ball al Moulin de la Galette’.

 

Consorci del Patrimoni de Sitges.

Sitges, 29 de gener de 2016.

Museu del Cau Ferrat: Fitxa de “La Peça del mes” de novembre

El Consorci del Patrimoni de Sitges proposa, en el marc del 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas, la presentació d’una pintura a l’oli que forma part de la Col·lecció del Museu del Cau Ferrat.

L’autoria i la presentació de la fitxa de la Peça del mes de novembre aniran a càrrec d’Ignasi Domènech, Cap de Col·leccions dels Museus de Sitges.

 

La Peça del Mes | Novembre 2016 | ‘Nu femení’ (1894).

Gremi de Filatèlia i Numismàtica: Prototip de moneda i segell Any Ramon Casas

El 3 de novembre de 2016 es van presentar els nous prototips de monedes i segells commemoratius dels esdeveniments del Govern de Catalunya al 2016, entre els quals hi ha la commemoració del 15o aniversari del naixement de Ramon Casas i Carbó.
Les monedes i els segells són icones d’identitat d’un país i deixen empremta històrica de tots els fets, personatges, cultura, costums, fauna i flora, medicina, esport, monuments, etc. del seu indret.
Les noves emissions es poden adquirir als comerços agremiats del Gremi de Filatèlia i Numismàtica.

Diari Ara: Col·lecció de làmines

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas, del 14 al 20 de novembre, el Diari Ara ofereix una col·lecció de 8 làmines de les pintures més il·lustres de l’autor: ‘El tàndem’ (1897), ‘Plein air’ (1891), ‘Nu d’esquena’ (1894), ‘Carro amb vuit mules de tir’ (1889), ‘Madeleine’ (1892), ‘Ball al Moulin de la Galette’ (1890-91), ‘La Sargantain’ (1907) i ‘La sortida de la processó de Corpus de l’església de Santa Maria’ (1896-1898). Cada làmina porta una explicació de l’obra a càrrec de Vinyet Panyella, comissària de l’Any Casas.

Vegeu la col·lecció completa.

Altres

Nadala de la Fundació Francesc Pujols

Amb motiu de l’Any Ramon Casas, la Fundació Francesc Pujols dedica la Nadala de 2016 a l’artista Ramon Casas. Es tracta d’una reproducció de la sobrecoberta del número 83 de la revista Pèl i Ploma (desembre de 1901), acompanyada d’un fragment de l’obra Francesc Pujols per ell mateix, d’Artur Bladé i Desumvila (1967), p. 66.


Vegeu la Nadala de la Fundació Francesc Pujols
.