Any Ramon Casas | Inauguració Ruta Ramon Casas a Torredembarra
Commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas i Carbó | anyramoncasas.com
Ramon Casas, commemoració, pintor, cartellista, aniversari, anyramoncasas.com
22363
post-template-default,single,single-post,postid-22363,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Inauguració Ruta Ramon Casas a Torredembarra

Ruta Ramon Casas a Torredembarra
9 de juliol  | Presentació a les 10.30 h i inici de la ruta a les 12.20 h (casa pairal dels Casas)
Organitza: Ajutament de Torredembarra
En el marc de la Ruta Ramon Casas als Museus del Penedès.

L’Ajuntament de Torredembarra presenta i inaugura el dissabte, 9 de juliol, la Ruta Casas a Torredembarra, inclosa dins de les activitats oficials de l’Any Ramon Casas, amb un itinerari que portarà el visitant des del Castell dels Icart fins al Patronat Antoni Roig, passant per la casa pairal dels Casas (al carrer d’Antoni Roig).

El programa previst és el següent:

10.30 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament: Inauguració de la Ruta.
Intervencions:
Vinyet Panyella, comissària de l’Any Casas: “L’Any Ramon Casas”.
Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV: “Els Casas, de mariners a indians”.
Jordi Salvat, periodista: “Els senyors de Barcelona”.
Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV: “”Ramon Casas i Pere Romeu, el tàndem”.

A les 12.20 h. Inici de la Ruta fins a la casa pairal dels Casas (carrer d’Antoni Roig).

Tot seguit, visita al Patronat Antoni Roig (C/ Alt de Sant Pere) i fi de la Ruta.

La presentació i inauguració de la ruta dissabte és un acte obert a tot el públic, al mateix temps que també serveix com a jornada pedagògica de l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV per al professorat que vulgui utilitzar la ruta com a activitat escolar el curs 2016-2017.

Els Casas torrencs eren una família relacionada amb el món mariner ja en el segle XVIII i, a partir d’aquesta relació, van esdevenir pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l’avi del pintor, el seu tiet i el seu pare, Ramon Casas Gatell.

La casa pairal de la família, al carrer d’Antoni Roig, número 16, actualment propietat de les germanes Maria Dolors i Maria Rosa Montseny, encara conserva vestigis d’aquest passat. I a la casa pairal va passar molts estius, de jove, Ramon Casas Carbó. D’aquestes estades es conserva un quadre pintat per l’artista modernista, el 1881 -quan feia poc que havia fet quinze anys-, amb el Castell dels Icart i l’església de Sant Pere com a protagonistes.

La relació dels Casas amb Torredembarra va continuar quan el pare i el tiet del pintor es van establir a Barcelona, de retorn de la seva estada americana. No només van mantenir la casa pairal i el conreu de les terres que havien adquirit, sinó que, per exemple, el pare, Ramon Casas Gatell, va ser un dels marmessors del testament d’Antoni Roig -el creador del Patronat i les escoles- i la seva germana, Montserrat Casas Carbó, una de les beneficiàries.

La Ruta Casas a Torredembarra compta amb material promocional propi, la qual cosa permetrà fer el recorregut lliurement, tot i que s’organitzaran altres visites guiades en futures dates.

D’altra banda, dins de la programació oficial de l’Any Ramon Casas, la Generalitat ha anunciat la publicació del llibre de Josep Bargalló Les 7 vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportmens, una biografia del torrenc impulsor d’Els Quatre Gats i company del pintor, que contindrà, també, dades biogràfiques inèdites sobre Ramon Casas, especialment pel que fa a la seva relació amb Torredembarra.

Més informació:
https://casastdb.wordpress.com
@casas_tdb

 

Tags: